Domácí kvásek jednoduše a rychle

V době předchemické éry se vyráběl  chléb krásně nadýchaný, voňavý a chutný. Taková ta pravá šumava pečená opravdu v sušické pekárně nebo v Železné Rudě se prostě nedá srovnat s tím co dnes pokládme za chleba. No a protože jsem člověk mlsný rozhodl jsem se, že si chleba upeču. Hned první problém sehnat kvásek a udržovat ho mě trošku odrazoval. Přečetl jsem několik moudrých webů nastudoval postupy prohlédl kváskovou mapu od koho bych kvásek dostal. Nakonec jsem se rozhod pro vlastní řešení kombinované s několika dalšími postupy. Žitný kvásek je v podstatě mléčné kvašení a odtud už je jen kousek k realizaci.

Recept na rychlý kvásek:DSC_0550_cut

Nejprve kupte v obchodě kysané zelí (čerstvé v sáčku)

Vezměte sklenici s víčkem a dejte do ní asi dvě líce vody ze zelí

Potom vezměte asi deckovou skleničku naplňte jí žitnou moukou a vyspte do sklenice se zelnou vodou

Pak si do té samé sklenice dejte deci vody nalijte jí do skleničky s předchozí směsí a zamíchejte nebo protřepejte

Sklenici nechte stát do druhého dne v teple ideálně 25°C ale nevadí méně. Chlad a průvan se nehodí kvásek pak nekvasí.Vůbec se nebojte že je kvásek zpočátku  cítit kysaným zelím.

Další den polovinu kvásku vylejete a přidáte opět deci mouky a deci vody. Pilně protřepat nebo zamíchat. Nechat do dlašího dne. Vůbec nevadí zda odlejete půl nebo dvě třetiny. Takhle pokračujte den dva. Kvásek už by měl vonět příjemně nakysle a spíš ovocnou vůní.  Kvásek musí být spíš řídký a hezky bublinkatý.

Pak ho uschováte do ledničky a tam může být v klidu týden i déle, ale týden je optimální. Pokud hned pečete vylijete všechen  kvásekdo mísy, přidáte žitnou mouku a vodu podle receptu, necháte asi 12 hodin kvasit (já kvasím přes noc),  potom si odeberete dvě lžíce kvásku do sklenice (já jí vždy předem vymyju) a pokračujete podle recptu na pečení chleba. Kvásek ve skleničce uložíte do ledničky. No a tak pořád dokola, při každém pečení dostanete kvásek čerstvý, který po několika výměnách ještě získá na chuti. Kvásek nikdy nesmí být cítit acetonem nebo výraznou kyselostí. Ta vůně musí být příjemná, hebká.

Pokud chleba nepečete kvásek vyndáte z ledničky tak asi polovinu kvásku vylejete, dosypete opět deci mouky a dolijete deci vody, promícháte a dáte zpět do ledničky. A to je celé, kvásek bez námahy.

Kvásek si můžete usušit schovat na suchém místě a kdykoliv vhodit do vody pak dokrmit a máte nový.